Intel шукає в Європі місце для заводу автомобільних чіпів

Автор: Редакція | 19 Чер, 2021
Старт виробництва Aston Martin DBX

Американська компанія Intel планує побудувати в Європі завод за 8 млрд євро, де виготовлятимуть мікросхеми для автомобілів. Чи може Україна запропонувати місце під виробництво?

Ще у квітні стало відомо, що Intel шукає країну, яка б запропонувала місце під будівництво фабрики мікросхем, котра має зняти проблеми з нестачею чіпів, що виникли останнім часом.




Після пандемії COVID-19 багато виробництв були змушені зупинятись й на ринку виникла штучна нестача напівпровідників. Тим більше, на них претендують не лише автомобільна промисловість, але й інші галузі.

Останнім часом, через брак чіпів зупинялись конвеєри Skoda, Hyundai, а нещодавно стало відомо про аналогічні зупинки у Subaru та Suzuki.

Навіщо новий завод?

Завод Northvolt
Проект заводу Northvolt

Будівництво нового потужного заводу в Європі могло б вирішити цю проблему для європейських виробників, тим більше найближчими роками очікується сплеск виробництва електромобілів, в яких кількість електронних компонентів лише зростатиме.




Останніми місяцями американський виробник чіпів Intel шукає не тільки місце для заводу, але й державні субсидії на 8 млрд євро, які б дозволили побудувати в Європі справжню гігафабрику з виробництва напівпровідників.

Після кількох зустрічей, найближче до реалізації проекту просунулись у Баварії (Німеччина), що й підтвердив агентству Reuters міністр економіки цього регіону Губерт Айвангер.

Баварія запропонувала використати залишену авіабазу в Пенцинг-Ландсберг, на захід від Мюнхена, як можливе місце для заводу.




На даний момент, Європейський Союз розглядає можливість створення «напівпровідникового» альянсу, куди увійдуть компанії STMicroelectronics, NXP, Infineon та ASML, аби зменшити залежність від іноземних виробників чіпів та зменшити кризові явища в ланцюгу поставок.

А що Україна?

Лада на ЗАЗ
Збирання моделей Лада на ЗАЗ

Чи зможе Україна запропонувати місце та субсидії для вищезазначеного заводу? Принаймні, такий проект було б варто обговорити та вивчити. Адже будівництво нового й сучасного заводу могло б надати сильний імпульс економікам галузі та держави.

До речі, раніше аналогічний «кейс» з’являвся й на прикладі заводу з виробництва акумуляторів, адже ЄС також планують інвестувати у кілька заводів, аби покрити потребу європейських автовиробників.

Слідкуйте за останніми новинами на наших каналах у Telegram, Facebook, Twitter та Google News.


Додати свій коментар






Pin It on Pinterest