SSC Tuatara став найшвидшим серійним автомобілем у світі

Автор: Роман Галімон | 20 Жов, 2020
SSC Tuatara

Американська компанія Shelby Super Cars (або SSC) розігнала свій серійний суперкар Tuatara до нового світового рекорду.

Цікаво, що 13 вересня 2007 року попередній суперкар SSC Ultimate Aero отримав титул найшвидшого серійного автомобіля в світі, розігнавшись в середньому до 412,22 км/год. За цей 13-річний інтервал титул кілька разів змінював власника, й на даний час офіційним рекордсменом був Koenigsegg Agera RS зі швидкістю 447,19 км/год.




Було багато суперечок щодо того, чи слід включати Bugatti Chiron Super Sport 300+ у цей двобій за максимальну швидкість, але суть полягає в тому, що рекорд гіперкара з Мольсхайму не відповідав критеріям.

Незважаючи на те, що він досяг 490,48 км/год, спроба була зроблена лише одна й в одному, а не в протилежних напрямках. На думку Bugatti й відповідно до правил Книги рекордів Гіннеса від неї й не вимагалось, щоб суперкар із двигуном W16 проїхав в обидві сторони на тестовій трасі Ера-Лессін. Проте тепер це не має значення.

SSC Tuatara встановив новий рекорд. Сталося це на тій ж ділянці дороги №160 за межами Лас-Вегаса й поблизу міста Перамп, де Agera RS створила свій рекорд у листопаді 2017 року.




Світовий рекорд швидкості серед серійних автомобілів

SSC Tuatara
SSC Tuatara

Гіперкар «Туатара», названий на честь рептилії, побив світовий рекорд швидкості серед серійних автомобілів. 10 жовтня компанія SSC North America посадила професійного гонщика Олівера Вебба за кермо наступника Ultimate Aero, та залишила позаду Agera RS та Chiron Super Sport 300+.

Для цього був використаний серійний автомобіль на дорожніх шинах й негоночному пальному. SSC зміг показати середню швидкість 316,11 милі/год (508,73 км/год) після двох заїздів у протилежних напрямках: один зі швидкістю 301.07 милі/год (484.53 км/год), а інший – 331,15 милі/год (532,93 км/год).

Більш того, пілот машини Олівер Вебб зазначив, що міг би проїхати ще швидше, але йому завадив боковий вітер.

SSC Tuatara
SSC Tuatara

Паралельно, Tuatara покращив додаткові рекорди швидкості, якими раніше володіла згадана Agera RS. У SSC з гордістю заявили, що встановили новий рекорд на одній «швидкій» милі на дорозі загального користування – 503,92 км/год (313,12 милі на годину) та найшвидший кілометр на дорозі загального користування – 517,16 км/год (321,35 милі/год).

Само собою зрозуміло, що абсолютної максимальної швидкості 331,15 милі/год (532,93 км/год) було достатньо, щоб претендувати на рекорд із найвищої швидкості, досягнутої на дорозі загального користування. Проте Олівер Вебб сказав, що гіперкар набирав майже 20 миль/год (32 км/год) за останні п’ять секунд, та припустив, що в машині ще було місце для більшого рекорду.

При цьому, компанія SSC зафіксувала рекорд, використовуючи сертифікований прилад для вимірювання GPS та двох сертифікованих експертів, що засвідчили світовий рекорд. Для цього було задіяно близько 15 супутників, які через вимірювальний прилад точного визначали вражаюче прискорення та швидкість «Туатари» під час двох заїздів, що відбулися протягом однієї години.




Варто відзначити, що Tuatara обладнана 5,9-літровим двигуном V8 з подвійним турбо, що видає 1750 к.с., коли працює на E85 (етанольна суміш палива з 85% -ним етанольним паливом). При переході на октанове число 91, він все ще вироблятиме колосальні 1350 к.с., що непогано для гіперкара із середнім розташуванням двигуна, який має суху вагу 2750 фунтів (1247 кілограмів) і коефіцієнт опору 0,279.

Виробництво обмежено 100 автомобілями, і постачання для клієнтів вже тривають. Ціни стартують від 1 625 000 доларів й досягають 1,9 млн доларів для повністю завантаженого варіанту з High Downforce Track Pack.

Враховуючи, що Bugatti офіційно відмовилась ставити нові рекорди із максимальної швидкості, тепер основними конкурентами для Tuatara стали лише Hennessey зі своїм Venom F5 та Koenigsegg з Jesko Absolut.

Минулого року Koenigsegg встановив також новий світовий рекорд розгону до 400 км/год, а на початку цього року Koenigsegg представив свій перший чотиримісний мегакар.

Слідкуйте за останніми новинами на наших каналах у Telegram, Facebook, Twitter та Google News.

Джерело: Motor1

Галерея SSC Tuatara:
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America
Фотограф: SSC North America

Додати свій коментар






Pin It on Pinterest