Хетчбек чи кросовер? Переваги та недоліки обох варіантів

Автор: Редакція | 14 Тра, 2021
Хетчбек чи кросовер?

Придбання автомобіля може бути ще тим завданням, а особливо коли постає питання вибору: що ж обрати? Хетчбек чи кросовер? Пропонуємо переваги та недоліки обох варіантів.

Світовий ринок, й український зокрема, здається вже давно вирішив це питання. Частка кросоверів та позашляховиків вже досягла майже половини проданих автомобілів.




Звісно, ситуація може різнитися від регіону чи країни. Так, наприклад, в Північній Америці дуже великий попит на пікапи, а в Європі хетчбеки все одно залишаються найпопулярнішими автомобілями.

Тим не менш, виробники продовжують експериментувати зі смаками покупців й в останній час виникло дуже багато «підвищених» хетчбеків, які отримали більший кліренс та деяку зовнішню атрибутику позашляховиків (накладки на бампери та арки, рейлинги на даху та інше).

То що обрати? Хетчбек чи кросовер?




Переваги хетбека

Який сітікар обрати?

Безумовними перевагами хетчбека є компактність й супутні похідні від цього: економічність та маневровність в місті.

Такий автомобіль дешевше коштує як новий, так й на вторинному ринку. До речі, нещодавно Motorcar публікував рейтинг автомобілів, які найшвидше втрачають свою ціну, й третина з них була хетчбеками.

Крім того, зазвичай, хетчі пропонують більше простору всередині (з порівнянними моделями кросоверів), адже виробнику не потрібно «забирати» місце високими арками та іншими атрибутами позашляховика.




Хетчбеки також мають кращу аеродинаміку та нижчий центр ваги, що також впливає на економію пального та стійкість у поворотах.

Й останнє, хетчі навряд чи провокуватимуть виїхати на бездоріжжя, а саме там іноді нові власники «псевдопозашляховиків» наносять більшої шкоди своєму SUV-у.

Враховуючи велику кількість хетчбеків на ринку Європу, ці автомобілі можуть приїхати й до України у вигляді вживаних. Тому радимо перечитати топ-10 найкращих вживаних сітікарів.

Переваги Недоліки
Компактність, економічність

Більший простір всередині (багажник)

Маневровість

Кліренс

Монопривід

 

Переваги кросовера

Топ-10 компактних кросоверів

Безумовним плюсом кросоверів є збільшений кліренс. Звісно, деякі виробники обмежуються лише невеликим збільшенням дорожнього простору, але в основній масі компактні кросовери (сегменту B-SUV) мають до 190 мм між днищем та поверхнею асфальту. (Хоча у справжніх позашляховиків такий показник сягає й іноді далеко за 200 мм)

З такими характеристиками, зазвичай, для малих кросоверів не є проблемою подолання бордюрів чи навіть легкого бездоріжжя, що доволі поширене явище на наших дорогах.

Вища посадка дає й гарну оглядовість на дорозі, а це важливо для безпечності руху й вдалого маневрування на дорозі.

Для кросоверів також пропонуються системи повного приводу, або хоча б оснащення, яке імітує їхню роботу, якщо технічно встановити привід на задню вість просто неможливо.




Більші версії кросоверів, які вже є фактично позашляховиками, можуть запропонувати більше простору всередині, а іноді й третій ряд сидінь. В цьому вони вже можуть потягатись з універсалами (йдеться про кузови wagon) й роблять це доволі успішно.

Необхідно й віддати належне тому, що зазвичай кросовери виглядають «потужніше», тож якщо хтось хоче підкреслити саме цей аспект свого автомобіля, то SUV-и дають більше можливостей.

Недоліками ж позашляховиків залишаються висока вартість як автомобіля, так і його обслуговування.

Переваги Недоліки
Кліренс, краща оглядовість

Повний привід,  простір

«Потужний» екстер’єр

Високий центр ваги

Вартість автомобіля та обслуговування

Витрати пального

В Україні, до речі, серед всіх проданих нових автомобілів частка хетчбеків становила лише 2 %, а кросоверів (B-SUV та C-SUV) – 34 %. Схоже українці вже зробили свій вибір, принаймні на ринку нових авто.

До речі, прочитати про рейтинги кросоверів можна в цьому матеріалі.

Слідкуйте за останніми новинами на наших каналах у Telegram, Facebook, Twitter та Google News.


Додати свій коментар



Що купити: хетчбек чи кросовер?
Які переваги хетчбека?

Хетчбеки мають наступні переваги: компактність, економічність, простір

Які недоліки хетчбека?

Хетчбеки мають наступні недоліки: кліренс та монопривід

Які переваги кросовера?

Кросовери мають переваги: кліренс, краща оглядовість, повний привід

Які недоліки кросовера?

Кросовери мають недоліки: високий центр ваги, вартість, витрати пального




Pin It on Pinterest