«Євробляхи» знову запропонували легалізувати

Автор: Редакція | 07 Жов, 2020

До Верховної Ради України подали законопроект із пропозицією пільгового розмитнення автомобілів для окремих категорій громадян, якщо такий транспорт був ввезений у режимі тимчасового ввезення до 01.09.2020.

Законопроект №4172 надійшов від групи депутатів на чолі із Євгенієм Брагаром й вже зареєстрований у Верховній Раді від 30.09.2020.

Відповідно до законопроекту деяким пільговим категоріям громадян надаються пільгові умови в розмитненні автомобілів, які були ввезені на митну територію України до 1 вересня 2020 року в митних режимах тимчасового ввезення та транзиту й не були оформлені для вільного обігу.

Таким чином, «пільговикам» пропонується не сплачувати акциз, ПДВ та інші податки.




Хоча, для того, аби попасти під «пільгове» розмитнення потрібно, аби автомобіль все ж відповідав деяким вимогам:

  • був імпортований як автомобіль особистого користування,
  • був вироблений до 1 січня 1992 року;
  • коштував понад 100 розмірів мінімальної заробітної плати на 1 січня 2020 року;
  • якщо особи вже скористалися звільненням від сплати акцизу протягом 5 років.

При цьому, під «пільгове» розмитнення потрапляє лише один транспортний засіб для одного «пільговика».

Цікаво, що автори проекту взагалі вважають необхідним скасувати акцизний збір на транспортні засоби, який на їхню думку, призводить до податкової дискримінації та унеможливлює оновлення автопарку українців на сучасніші та екологічніші автомобілі.

Проте, поки першим кроком пропонується скасувати митні платежі для пільговиків.




Не всі підтримують

Проте, як виявилось, у ВРУ поки не готові одностайно підтримувати цей законопроект. Більш того, голова профільного комітету Данило Гетманцев взагалі вважає, що за краще фінансово підтримати «пільговиків», а ніж давати їм преференції, які можуть бути використані й іншими особами.

При цьому, Гетманцев зазначив, що проект його однопартійців ще має бути вивчений, а станеться це лише після того двох тижнів, які надаються для подачі альтернативних законодавчих ініціатив.




«Ми ще його вивчаємо, і навряд чи можемо сказати остаточний висновок щодо цього законопроекту навіть на рівні комітету. Ми очікуємо на висновки від Кабінету міністрів, від Мінфіну і від Головного наукового експертного управління», – сказав Гетманцев.

«Від себе можу зазначити, що законопроект, який передбачає надання пільг при ввезенні на територію країни транспортних засобів для певних соціально-незахищених верств населення, навряд чи є обґрунтованою моделлю з підтримки цих громадян.

Якщо в державі є певні ресурси для цього, то держава може виділити для відповідних категорій громадян фінансову допомогу у вигляді конкретних грошових коштів. А не надавати пільги, які, на жаль, можуть бути використані для зловживань та ухилення від оподаткування тими особами, які власне не є пільговиками».

До речі, раніше МВС запропонувало ускладнити ввіз автомобілів в Україну.

Слідкуйте за останніми новинами на наших каналах у Telegram, Facebook, Twitter та Google News.





Додати свій коментар






Pin It on Pinterest