Як дізнатись про виписаний штраф за порушення ПДР?

Автор: Редакція | 20 Лип, 2020
Лист Щастя (повідомлення про порушення ПДР)

Дізнатись про штрафи за порушення правил дорожнього руху можна тепер не тільки з паперових повідомлень, але й з кількох онлайн сервісів.

Система відеофіксації порушень ПДР почала працювати з 1 червня 2020 року й лише 50 встановлених камер (або комплексів КАСКАД) за перший місяць встигли зафіксувати понад 300 тисяч порушень.

До речі, карту розташування камер та дозволену швидкість в місцях їхнього встановлення можна переглянути тут.

На разі, всі штрафи поки виписуються лише на один вид порушення – перевищення швидкості. Проте незабаром система відеофіксації порушень ПДР зможе фіксувати й нові порушення.

За перевищення ж швидкості більше на 20 км/год порушнику загрожує штраф у розмірі 255 грн, за перевищення швидкості більш ніж на 50 км / год – 510 грн. Однак надається пільговий період у 10 банківських днів із моменту отримання постанови, коли можна заплатити штраф лише у розмірі 50 %.




Як же ж оперативно дізнатись про штраф?

Фото: МВС України

Звісно, повідомлення про порушення ПДР (або так званий «лист щастя», як й раніше, приходитимуть звичайною поштою на адресу власника автомобіля.

Проте, якщо у водія автомобіля виникли підозри, що він порушив швидкісний режим, то дізнатися про складений протокол можна й швидше.

Існує декілька способів зробити це онлайн: через сайт МВС, електронний кабінет водія, застосунок «Штрафи ПДР», Телеграм-бот та веб-банкінг.




Сайт МВС

Скріншот "Сайта МВС"
Скріншот “Сайту МВС”

Найпростішим, на нашу думку, способом дізнатися інформацію про зафіксовані порушення ПДР є сервіс на сайті МВС України.

Для того, аби дізнатися наявність штрафу достатньо ввести номер свого транспортного засобу та заповнити інше поле, яке може ідентифікувати власника (ідентифікаційний номер, серію й номер паспорту, або серію та номер посвідчення водія).

Після цього потрібно пройти ідентифікацію «Я не робот» та натиснути кнопку «перевірити».

В результаті пошуку система видасть інформацію про наявні або відсутні порушення. В разі наявності буде показаний рядок із номером постанови, датою й часом порушення та штрафом.




Електронний кабінет водія

Скріншот входу до "Електронний кабінет водія"
Скріншот входу до “Електронний кабінет водія”

Також на сайті МВС є сервіс «Електронний кабінет водія». Доступ до нього можна отримати через ідентифікацію за допомогою електронного підпису, MobileID, IDcard або через веб-банкінг: зараз пропонуються ПриватБанк, Конкорд-Банк, Банк Південний та Monobank.

Після ідентифікації користувач отримає доступ до своєї сторінки, де відображається зокрема вкладка «Мої останні штрафи та адміністративні протоколи». Якщо вона виявиться порожньою, то відповідно штрафів не було виписано.

Скріншот "Електронного кабінету водія"
Скріншот “Електронного кабінету водія”

В зворотному випадку буде запропоновано сплатити штраф одразу через цей же сервіс.




Застосунок «Штрафи ПДР»

Скріншот "Затосунка Штрафи ПДР"
Скріншот “Застосунка Штрафи ПДР”

МВС України розробило також мобільний застосунок «Штрафи ПДР», який дозволяє не тільки сплатити штрафи, які вже винесені, а й оперативно отримувати повідомлення про нові постанови або зміни їхнього статусу.

У додатку є інформація про розміщення на карті камер автоматичної фіксації порушень ПДР.

Проте, застосунок «Штрафи ПДР» поки доступний лише для ОС Android, а для IOS обіцяють розробити найближчим часом.




Телеграм-бот

Скріншот “Телеграм чатбот”

Розроблений також телеграм-бот «Штрафи ПДР» @ShtrafyPDRbot. За допомогою бота так само можливо оформити підписку на транспортний засіб та сплатити штраф із використанням банківської картки.

Алгоритм майже такий же як на «Сайті МВС», але в подальшому чатбот пропонує своєчасно повідомляти через Телеграм-канал про можливі порушення ПДР.




Приват24

Скріншот "Приват24"
Скріншот “Приват24”

Також кілька банків пропонують дізнатись про штрафи через свій веб-банкінг. Зокрема ПриватБанк має таку можливість у Приват24.

Для пошуку штрафів потрібно перейти у розділ «Мої платежі» й в полі створення платежу ввести слово «штраф». Функціонал веб-банкінгу має запропонувати кілька варіантів й серед них буде «Штраф за порушення ПДР».

Далі треба ввести індивідуальний податковий номер (якщо він відсутній у системі) або номер постанови порушення ПДР. Після цього буде запропоновано сплати штраф або підтверджено, що у вас немає виписаних штрафів.




Застосунок «Дія»

Також була інформація, що найближчим часом наявність штрафів можна буде перевіряти через застосунок «Дія», але поки такий функціонал не був представлений.

На разі існує ще декілька застосунків та способів дізнатися про виписані штрафи за порушення ПДР, але завжди треба бути обережним зі своїми персональними даними.

Слідкуйте за останніми новинами на наших каналах у Telegram та Google News.


Додати свій коментар



Як дізнатись про штраф ПДР?
Що таке листи-щастя?

“Листом-щастя” називається повідомлення від системи автоматичної відеофіксації порушення ПДР

Листи-щастя приходять лише у паперовому вигляді?

Листи-щастя тепер приходять не лише у паперовому вигляді. Повідомлення можуть приходити й через онлайн-сервіси

Якими способами можна дізнатись про штраф за порушення ПДР?

Існує декілька способів зробити це онлайн: через сайт МВС, електронний кабінет водія, застосунок «Штрафи ПДР», Телеграм-бот та веб-банкінг

Чи можна оперативно дізнаватись про штрафи за порушення ПДР?

Зазначені онлайн сервіси та застосунки й в подальшому пропонують інформувати про виписані штрафи за порушення ПДР




Pin It on Pinterest